MARIA RIJNBOUT (1949)


 - Werkervaring
 - Opleidingen en cursussen
 - Persoonlijke inspiratieWerkervaring
Twee onderwerpen hebben mij mijn hele leven uitermate geboeid: de menselijke ontmoeting en muziek. Al mijn opleidingen en werkzaamheden hadden daarop betrekking.
In de eerste tien jaar van mijn loopbaan lag het accent op hulpverlening en (HBO) onderwijs in de sociaal agogische sector en op relatie en gezinstherapie.
Halverwege mijn loopbaan werkte ik met hart en ziel in een zelfstandige muzieklespraktijk.
Sinds 14 jaar bied ik in mijn praktijk Toonbeeld coaching, therapie en begeleiding;adem en stemwerk sessies; lessen stem en muziekbeleving; klank en meditatie cursussen.

^ naar boven

Opleidingen en cursussen
Na de basis en voortgezette opleiding maatschappelijk werk, heb ik me gespecialiseerd in relatie- en gezinstherapie. Ik verdiepte me ook jarenlang in meer lichaamsgerichte therapeutische technieken als Gestalt en Bio-energetica.
Naast het Muziektheoretisch Opleidingsinstituut Staatsexamens volgde ik vele cursussen, workshops en lessen op gebied van muziek, piano, stem, zang en koordirectie. Bij Anneg Konings, Indu Srivastana, Stichting Stemwerk (Annemarie Blink), Couleur Vocale (Carolien Fleumer) en Dubbelzijdig (Rineke Marwitz).
In de drie jarige opleiding aan de Academie voor Muziek, Educatie en Genezing leerde ik werken met klank, toon en geluid als middel bij meditatie en heling.
Tijdens de drie jarige opleiding aan de School voor Imaginatie werd ik getraind om innerlijke beelden en tekeningen in mijn coachings- en therapie praktijk te gebruiken.
Ik volgde twee jaar Healing Tao lessen bij Healing Tao Amsterdam (Ka Wah Choy). De basisoefeningen gebruik ik vaak in mijn werk. Ook van de oefeningen uit de Aandachts training die ik volgde bij het centrum voor Mindfullness (Rob Brandsma) te Amsterdam, maak ik regelmatig gebruik in sessies en meditatielessen.
Voor het werken met de adem put ik o.a. uit mijn intensieve ervaring met de ademtechniek van Transformational Breathing. Verder uit mijn kennismaking met de ademmethode van Buteyko en de methode van de Ervaarbare Adem van Ilse Middendorf.

^ naar boven

Persoonlijke inspiratie

Naast scholing hebben mijn eigen therapie ervaringen en ingrijpende gebeurtenissen in mijn eigen leven me gevormd als mens, als leerkracht en therapeut. Iedere ontmoeting met leerling of cliënt heeft mij geholpen ‘wijzer’ te worden.
De natuur en mijn tuin geven mij ontspanning, innerlijke ruimte en kracht. PoŽzie, de stilte en mensen inspireren mij van tijd tot tijd tot het componeren van pianomuziek.
Ik mediteer regelmatig en nam deel aan enkele langere stilteretraites. De meditatiebeoefening, met name Vipassana meditatie en Boeddhistische literatuur zijn voor mij van onschatbare waarde. De literatuur van het Soefisme ervaar ik als een bron van inspiratie vanwege de 'muzikale inslag' en het verspreiden van de boodschap van liefde, harmonie en schoonheid.
Ik ben getrouwd, heb twee volwassen kinderen en vier kleinkinderen.

^ naar boven