ERVARINGSVERHALEN


 - Ervaring van Merel
 - Ervaring van Rob
 - Ervaring van Annemarie
 - Ervaring van MaartenErvaring van Merel
Omdat ik veel spreekangst had en erg gespannen en verlegen was besloot ik in 2007 stemtherapie te gaan volgen bij Maria Rijnbout. Ik was 29, net afgestudeerd als pedagoog en met mijn eerste baan begonnen.

Het werken met de adem, de stem en met visualisaties is erg belangrijk voor me geweest. Ik voelde me begrepen, gesteund en erkend door Maria en zij gaf mij goede inzichten.

Het voelt nu of ik relatief moeiteloos over mijn ergste angsten ben heen getild. Angsten waar ik al jarenlang mee leefde. Met behulp van de ontspannende buikadem- en stem bevrijdingsoefeningen kan ik nu met en vóór mensen spreken zonder in ademnood te komen. Met veel meer zelfvertrouwen en met een duidelijke stem.
Ik ben nu ook gaan zingen. Bij het zoeken naar songs en teksten weet Maria iedere keer ‘de juiste snaar te raken’. Via het zingen kan ik uiting geven aan mijn gevoel en mijn verlangen. Dat werkt bevrijdend. Ik geniet nu soms zelfs van mijn eigen stem. Ja, ‘er zit weer muziek in mijn leven’!

^ naar boven

Ervaring van Rob
Voor de ervaring van Rob klik hier www.netclienten.nl/atlas

Ervaring van Annemarie
De belangrijkste reden dat ik naar Maria ging was mijn behoefte om meer met mezelf naar buiten te komen, om mijn stem meer te durven laten horen. Ook had ik veel last van pijn en stijfheid in mijn nek en hoofd en werd geplaagd door oorsuizingen.
Naast privČ gesprekken waarin we vaak met imaginatie werkten nam ik enkele malen deel aan de cursus Adem, Stem en Meditatie. Voor mij was het verrassend om te merken dat het zacht en ‘naar binnen’ gebruiken van de stem me zoveel ontspanning en innerlijke ruimte gaf. En ik kon ervaren dat, wat ik daarna met mijn stem ‘naar buiten’ bracht, echt in verbinding stond met mijzelf, met mijn kern. Ik ben me ook het verschil tussen spanning en ontspanning in mijn lichaam veel bewuster geworden.
Ik gebruik de adem en toonoefeningen om me los te maken van de last die ik ondervind van de oorsuizingen, om makkelijker in slaap te komen of juist om tot een activiteit te komen. En ook bij de tandarts. De spanning in mijn hoofd en mijn nek en de oorsuizingen zijn niet verdwenen. Wel merk ik dat ik na de oefeningen een positiever gevoel krijg en het lichamelijke ongemak daardoor wat meer op de achtergrond kan dringen.
Op mijn 60ste verjaardag sprak ik mijn gasten ruim een half uur toe. Ik stond stevig, kon contact maken met mijn toehoorders en ik was me bewust dat ‘ik wat te zeggen heb’! Ook tijdens het improviseren op mijn accordeon voelde ik hoeveel ik gehad heb aan de sessies en cursussen bij Maria.

^ naar boven


Ervaring van Maarten
In 2010 voelde ik mij niet helemaal gelukkig in mijn werk (wetenschappelijk onderzoek), had moeite met het loslaten van stress en was moeilijk te motiveren. Ik was 31 jaar. Een wijze man daagde mij uit om eens iets met mijn stem te gaan doen zoals zingen. Omdat deze opmerking direct veel weerstand in mij opriep wist ik dat hij gelijk had. Via haar website kwam ik bij Maria terecht en al snel kwamen we erachter dat ik onzeker was over het gebruik van mijn (zang)stem en dat mijn stress mijn astma verergerde. Door ademoefeningen, tonen, visualisaties en ook gewoon gesprekjes met een kop thee, leerde ik hoe sterk mijn leven bepaald wordt door mijn eigen ademhaling en hoe ik deze zelf kan beďnvloeden. Daarnaast heb ik mij zelf mogen ontroeren met mijn eigen stem met en zonder prachtige pianobegeleiding. Het muziekelement leerde me mijn stem te waarderen en beter mijn gevoelens te uiten. Hierdoor laat ik mijn stem 'duidelijker' horen in het dagelijkse leven. Meditatie en affirmatie technieken die ik van Maria heb geleerd zijn nu vanzelfsprekende handvaten om mijn stress los te kunnen laten en te ervaren wat het nu precies is wat ik met mijn leven wil en hoe ik daar kom. Al met al heeft Maria mij enorm geholpen meer lucht en meer muziek in mijn leven te krijgen en te houden.