COACHING en THERAPIE


 - Inleiding
 - Coaching - therapie - begeleiding
 - Wanneer coaching of therapie bij Toonbeeld?
 - Hoe gaat het verder in z’n werk?
 - Welk doel en welke benadering?
 - Wat kan het je opleveren?
 - Aanmelden


Inleiding
Het leven heeft ups en downs. We kennen vreugde en verdriet, licht en donker.
Waarom is het leven voor sommige mensen zo zwaar? Het levenslot? ‘De een heeft nu eenmaal meer geluk dan de ander’?
Door onze vele verplichtingen en keuzemogelijkheden, door haast en stress verliezen we het contact met onszelf en de stilte.
‘Te weinig kleur’ in ons leven komt vaak door de manier waarop we naar onszelf en onze problemen kijken. Ons zicht kan zo vertroebeld zijn dat we slechts grijstinten menen waar te nemen.
‘Te weinig muziek’ in ons leven heeft te maken met ons onvermogen te luisteren naar onszelf en om ons af te stemmen op de ander.
Niet meer ‘weten wat het hart ons ingeeft’ komt vaak doordat denken en piekeren ons gevoel in de weg zit.

Heb je behoefte aan meer kleur en muziek in je leven en aan meer innerlijke ruimte en rust, dan kan coaching en/ of therapie dit doel helpen verwezenlijken.

^ naar boven

Coaching - therapie - begeleiding
Coaching is gericht op een vraag, je situatie of het probleem in het hier en nu. En op wensen en doelen in de toekomst. Zowel in je privé leven als in je werksituatie.
Soms krijgt coaching een meer therapeutisch karakter. Bijvoorbeeld wanneer een probleem hardnekkig is en het zinnig lijkt om terug te kijken naar het verleden. Of wanneer oude pijn om aandacht vraagt.
Bij complexe psychische problematiek kan ik ondersteunende en/ of activerende begeleiding bieden, of samen met je zoeken naar een andere vorm van hulp.
De ontmoeting van mens tot mens beschouw ik in het contact tussen cliënt en coach/ therapeut, als het fundament, de belangrijkste kracht, van een geslaagde coaching of therapie. Een echte ontmoeting kent respect, openheid en vertrouwen. Het moet “klikken”.

^ naar boven

Wanneer coaching of therapie bij Toonbeeld?
Een ingrijpende gebeurtenis op je werk en/ of in je privé leven, zoals het overlijden van een dierbare, (echt)scheiding, verlies van werk of gezondheid, kan ons uit balans brengen. Aandacht en steun van familie, vrienden of collega’s helpen in de regel om na verloop van tijd tot een nieuw evenwicht te komen.
Soms is de situatie echter complexer of zijn er geen mensen in de directe omgeving aanwezig die tot steun kunnen zijn. Dan kan het zinvol zijn om contact te hebben met iemand die vanuit werk- en levenservaring en vanuit gedegen vakkennis met je meedenkt, kijkt, voelt en luistert. Ook een langdurig gevoel van onbehagen, vermoeidheid, irritatie, gemis of leegte kan de aanzet zijn om contact met mij op te nemen.
Of wanneer je uitermate gevoelig bent of hoogbegaafd en kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen.
Ik heb veel ervaring met rouw- en verliesverwerking. Ook heb ik veel mensen gecoacht en therapie gegeven die een kunstzinnig/ muzikale aanleg, talent of belangstelling hebben.

^ naar boven

Hoe gaat het verder in z’n werk?
De eerste ontmoeting(en) staan voornamelijk in het teken van aandacht vóór en luisteren naar jouw verhaal.
Vaak kan dit al na één of een paar sessies genoeg zijn om verlicht en gesterkt verder te kunnen. Zeker in de wetenschap ‘altijd weer te kunnen bellen’.
Soms zijn er meer sessies nodig. Ook een andere benadering kan gewenst zijn.
Op welk van de hieronder genoemde benaderingen het accent zal komen te liggen hangt af van je vraag, het doel dat je wilt bereiken, je mogelijkheden, voorkeuren en je geaardheid.
Ieder begeleidingtraject is uniek omdat ieder mens uniek is!

^ naar boven

Welk doel en welke benadering?
 • Ontspannen en tot rust komen

 • Vaak is er zoveel gedacht en gepraat dat het tijd is om eens ‘voorbij het denken’ rust en stilte te ervaren om jezelf te ‘ont’-moeten’.
  Je situatie, je probleem of een langdurig gevoel van onbehagen kan zoveel spanning veroorzaakt hebben dat je geest en je lichaam oververmoeid zijn geraakt. Lichamelijke pijn en chronische klachten verhogen ook vaak stress en spanning.
  Met adem, lichaams- en toon oefeningen, meditatie, visualisatie, rustgevende klanken en muziek kan ik je helpen te ontspannen en tot rust te komen. Het helpt je om wéér of méér innerlijke ruimte te ervaren.

 • Meer inzicht

 • Soms wil je meer inzicht in je probleem of je klacht. Met name als je steeds in hetzelfde kringetje lijkt rond te draaien. Dan stel ik vooral vragen of confronteer ik. Soms geef ik advies of mijn persoonlijke visie op grond van kennis en levenservaring.
  Ook kan ik je vragen wat op te schrijven over je situatie. Of ik raad je aan een boek of een artikel te lezen.
  Vaak stel ik voor met innerlijke beelden (imaginatie) te werken om op een dieper niveau,‘voorbij het denken’ tot meer inzicht te komen. Die beelden kunnen in tekeningen of andere creatieve vormen worden uitgewerkt, tijdens de sessie of thuis.

 • Voelen en ervaren

 • Soms hebben we niet geleerd te ‘voelen’. Laat staan er uiting aan te geven. Soms hebben we ons gevoel door ingrijpende gebeurtenissen diep weggestopt. Inzicht en begrip zijn niet altijd voldoende. Om meer ‘heelheid’ te ervaren is het van belang je gevoel de ruimte te geven.
  De middelen die ik aan kan wenden om het contact met je gevoel te herstellen zijn ondermeer: innerlijke beelden, tekeningen,lichaamswerk, beweging en rollenspel, luisteren naar muziek, schrijven, zang, improviseren met je stem, op de piano of op een ander muziekinstrument.

 • Willen en doen

 • Hier ligt het accent vooral op het ontwikkelen van wilskracht en vastberadenheid, op kiezen en handelen. Via het stellen van reële doelen, gerichte opdrachten en het achteraf bespreken van vorderingen en mislukkingen kom je verder en leer je met nieuw gedrag of met een nieuwe houding in het leven te staan. Hierbij kun je wellicht iemand gebruiken die je ondersteunt, bemoedigt en die vertrouwen in je heeft.

  ^ naar boven

  Wat kan het je opleveren?
  Begeleiding, coaching en tharapie
  Aanmelden
  Voor meer informatie of aanmelden: 020-6209742
  mariarijnbout@gmail.com

  ^ naar boven