ADEM en STEMWERK


 - Ademen is leven!
 - Adem en stem
 - Voor wie adem en stemwerk?
 - Inhoud sessies‘De ochtendwind verspreidt z’n frisse geur.
We moeten opstaan en dat innemen,
Die wind die ons laat leven.
Adem, voordat het voorbij is’.


Rumi, soefi-profeet 1207-1273

Ademen is leven!
In veel talen betekent het woord ‘adem’ ziel of geest. De adem is de uitdrukking van ons leven. We halen voor het eerst adem als we geboren worden. Wij ‘blazen onze laatste adem uit’ als we sterven.
Een evenwichtig ademritme (inademing, uitademing en adempauze) is voedsel voor ons lichaam en onze geest. Is ons ademritme verstoord dan heeft dat een negatief effect op ons lichaam, op ons denken en voelen, ons doen en laten.
Sommige mensen ademen te oppervlakkig, sommigen juist te diep, te zwaar of te snel. Vaak is er spanning in de borst en in de buik. Ons persoonlijk ademritme weerspiegelt hoe we in het leven staan. Het kan een ‘verademing’ zijn wanneer we ons hiervan bewust worden.

^ naar boven

Adem en stem
Onze ademhaling is de golfbeweging waarop we geluiden en klanken maken en zingen. Door klank te maken en te zingen kan soms op een natuurlijke wijze een verkeerd adempatroon gereguleerd worden. Als we erin zijn geslaagd ‘onze stem weer te laten horen’ is onze adembeweging ook vaak rustiger en evenwichtiger geworden. De adem draagt de stem. Door stem te geven kunnen we meer innerlijke ruimte en ‘lucht’ ervaren.

^ naar boven

Voor wie adem en stemwerk?
Adem en stemwerk kan wat voor je betekenen wanneer je Deze sessies zijn ook geschikt voor kinderen en jongeren!

^ naar boven

Inhoud sessies
In privé sessies ga ik in op je specifieke klacht, luister ik naar je stem, observeer je adempatroon en stem daar oefeningen op af. Dat gebeurt liggend, zittend, staand en in beweging. Ik geef desgewenst oefeningen mee om thuis te doen. Voor meer inzicht en bewustwording maak ik soms ook gebruik van imaginatie en visualisatie, meditatie, zang en muziek.
Deze sessies zijn ook geschikt voor kinderen en jongeren.


Voor meer informatie of aanmelden: 020-6209742
mariarijnbout@gmail.com